SZJA 1%-ának felajánlásához adószámunk:
18709292-113

POLGÁRŐREINK A KÖRNYEZETÉRT

Örömmel adunk hírt arról, hogy más szervezetek is milyen sokat tesznek környezetünkért.

Az Iluska Forrás kitisztítása. 

Két hete bejelentették a polgárőrségnek, hogy az Iluska forrásnál ismeretlenek szemetet pakolnak le. A polgárőrség járőre leellenőrizte a bejelentést és meggyőződött róla, hogy „csak” a szokásos kirádulói szemetelésről van szó. A járőr a helyszínen elég elszomorító képet talált, szemét, emberi méretű gaz, és csalán, leszakadt faágak, eltömődött forrás.

Ekkor jött a gondolat, hogy a Polgárőr Egyesület felvállalja a forrás, és környékének kitisztítását.

Erre június 28.-án, egy esős vasárnap sort kerítettünk, 9 fővel felvonultunk a forráshoz, és nagyteljesítményű szivattyú segítségével kitisztítottuk a forrást. A forrásból jelentős mennyiségű műanyag flakont, faágat, beomlott sziklát, és kb. fél méter iszapot távolítottunk el. Ottlétünk alatt a vízszint kb. fél métert emelkedett! A forrás környékén a magas gazt levágtuk, a leszakadt faágakat eltávolítottuk, és a forrás medrét megtisztítottuk az iszaptól. A környéket megtisztítottuk a műanyag flakonoktól, és a kirándulók által eldobált szeméttől, amit el is szállítottunk.

A forrásnál táblát helyeztünk el az alábbi felirattal: „Iluska Forrás” Felajánlásból kitisztította a Piliscsabai Polgárőrség. Kérjük vigyázzunk együtt környezetünkre.

A forrás környékét a jövőben rendszeresen ellenőrizni fogjuk, együttműködési megállapodást kezdeményeztünk a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel, és a jövőben együtt kívánunk működni az erdészettel, az illegális szemetelők, fakivágók, motorozók, és quadozók féken tartására. Az együttműködési megállapodás aláírása után, járőrszolgálatunkat kiterjesztjük a környékbeli erdőkre is. A forrás kitisztítása fáradságos, ám örömteli kezdete lehet egy természetvédelmi együttműködésnek. Az elkészült képeket megtekinthetik a www.piliscsabaipolgaror.hu honlapunkon.

 

                                                                                    Simon Gyula polgárőr alelnök

                                                                                         Önkormányzati képviselő