SZJA 1%-ának felajánlásához adószámunk:
18709292-113

POLGI

Dr. Solti Gábor által vezetett Biokertész Klub 2008. október 9-én kirándulást szervezett Pilisszántóra. 32-en voltunk ott és megcsodálhattuk Szántó nevezetességeit. Az ott készült képek a honlap galériájában megtekinthetők. Most mégsem ezekről szeretnék írni, hanem egy olyan emberről, akit mindenki csak Polginak szólít falujában. Szőnyi Józsefnek hívják. 

A szántói templomban olyan előadást tartott a Pilisről és elsősorban Pilisszántó történelméről, jelenéről és egy kicsit a jővőjéről is, hogy csak tátottuk a szánkat. Az a belső hit és az a közvetlenség, ahogy ezt tette, az mindenkit megérintett. Pilisszántó volt polgármestere, amatőr régész és történelemkutató, aki nem tartja magát másoknál okosabbnak, mindenkit elfogad és befogad. Rengeteget tett már eddig is falujáért. Igen mondhatom így, a falujáért, mert Pilisszántó az élete, testének, agyának része. 

Amikor kigondolták a Boldogasszony Kápolna megépítését - finoman így fogalmazott többesszámban - mindenki benne volt. Nem csak szavakban, hanem tettekben. Együtt építették fel ezt a remekművet. Nem kellett agitálnia senkit, az emberek maguktól jöttek. Miért ?  Mert Szőnyi József azt mondta, hogy jót tenne a falunak.

Hogy is fogalmazott ?   Az elkölcs irányította a pénzt és nem fordítva.

Amikor a Kápolna előtt álltunk és azt mondta, hogy december 21-én reggel fél nyolckor vár bennünket (is)  napfelkeltekor, egyszerűen nem volt kérdés, hogy ott leszek. Mert Szőnyi József meghívott.       

A Polgi, ahogy mindenki szólítja. De ezt ki kellett érdemelni.

Sok ilyen emberre lenne szükségünk. 

Németh András